Giethoorn arrest en vaarbewijzen rondvaart Amsterdam

Vaarbewijzen rondvaart Amsterdam

In de Amsterdamse rondvaart leven veel vragen over de verplichte vaarbewijzen en het verdwijnen van de vrijstelling op basis van het Giethoorn arrest. Scheepsrecht Advocaten heeft onlangs in het Markerhuisje op Wittenburgereiland een lezing gegeven voor schippers in de rondvaart die onder andere over dit onderwerp ging. De avond werd georganiseerd door de pas opgerichte Amsterdamse Schippers Vereniging.

Groot Vaarbewijs

Uitgangspunt is dat voor varen op een passagiersschip een groot vaarbewijs nodig is, inclusief eventueel bijbehorende medische keuringen. Een passagiersschip is en schip geschikt voor het vervoeren van meer dan 12 passagiers. Dus ook als maar tien passagiers aan boord zijn, is een groot vaarbewijs verplicht.

Uitzonderingen

Er zijn op dit moment twee uitzonderingen op de groot vaarbewijs verplichting, de vrijstelling voor kleine open boten en het vrijstellingsbewijs schipper rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype.

Vrijstelling kleine open rondvaartboten

Dit wordt wel de vrijstelling op basis van het Giethoorn arrest genoemd, al is de vrijstelling niet op een uitspraak gebaseerd. Voor het varen met open rondvaartboten kleiner dan 20 meter (veelal open sloepen) is een klein vaarbewijs voldoende, mits in zone 4 wordt gevaren (dus niet op het IJ) en niet langer dan twee uur achtereen. Een maximum aantal passagiers kent de regeling niet. Dat is de reden dat de vrijstelling onder invloed van nieuwe Europese regelgeving gaat verdwijnen.

Per januari 2022 is varen met een passagiersschip met een klein vaarbewijs hooguit nog mogelijk op afgesloten vaarwater klasse 4. Voor de Amsterdamse rondvaart biedt dat geen soelaas, omdat de Amstel al klasse 3 vaarwater is. Op zich is dat niet zo raar, want een klein vaarbewijs is een puur theoretische opleiding van beperkt niveau, dat in feite niet geschikt is voor het beroepsmatig vervoeren van passagiers.

Vrijstellingbewijs schipper rondvaartboot Amsterdamse grachtentype

Her vrijstellingsbewijs schipper rondvaartboot blijft wel bestaan. Dit is in feite een bijzonder vaarbewijs waarvoor de opleiding specifiek is gericht op de traditionele Amsterdamse rondvaart. De opleiding bevat wel een behoorlijk stuk praktijkoefening. Nu kan het vrijstellingsbewijs alleen gebruikt worden op de ouderwetse gesloten rondvaartboten van het Amsterdamse grachtentype, maar in de nieuwe regeling wordt dat uitgebreid naar open boten.

Conclusie

Na van kracht worden van de nieuwe Europese Richtlijn 2017/2397 vervalt de vrijstelling voor kleine open boten die bekend staat als het Giethoorn arrest. Wie in Amsterdam met meer dan 12 passagiers wil varen, moet examen doen en praktijkervaring opdoen. De keuze is dan tussen een gewoon groot vaarbewijs en een specifiek voor de rondvaart bedoeld vrijstellingsbewijs schipper rondvaart. Meer informatie over beide opleidingen vindt u op de website van Edumar: https://grootvaarbewijs.nl/

Voor meer vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Joris Klompé, zie:https://scheepsrechtadvocaten.nl/medewerkers/joris-klompe/

Dit bericht delen:

LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer om te lezen: