Giethoorn arrest en vaarbewijzen rondvaart Amsterdam

Vaarbewijzen rondvaart Amsterdam

In de Amsterdamse rondvaart leven veel vragen over de verplichte vaarbewijzen en het verdwijnen van de vrijstelling op basis van het Giethoorn arrest. Scheepsrecht Advocaten heeft onlangs in het Markerhuisje op Wittenburgereiland een lezing gegeven voor schippers in de rondvaart die onder andere over dit onderwerp ging. De avond werd georganiseerd door de pas opgerichte Amsterdamse Schippers Vereniging.

Groot Vaarbewijs

Uitgangspunt is dat voor varen op een passagiersschip een groot vaarbewijs nodig is, inclusief eventueel bijbehorende medische keuringen. Een passagiersschip is een schip geschikt voor het vervoeren van meer dan 12 passagiers. Dus ook als maar tien passagiers aan boord zijn, is een groot vaarbewijs verplicht.

Uitzonderingen

Er zijn op dit moment twee uitzonderingen op de groot vaarbewijs verplichting, de vrijstelling voor kleine open boten en het vrijstellingsbewijs schipper rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype.

Vrijstelling kleine open rondvaartboten

Dit wordt wel de vrijstelling op basis van het Giethoorn arrest genoemd, al is de vrijstelling niet op een uitspraak gebaseerd. Voor het varen met open rondvaartboten kleiner dan 20 meter (veelal open sloepen) is een klein vaarbewijs voldoende, mits in zone 4 wordt gevaren (dus niet op het IJ) en niet langer dan twee uur achtereen. Een maximum aantal passagiers kent de regeling niet. Dat is een van de redenen dat de vrijstelling onder invloed van nieuwe Europese regelgeving gaat verdwijnen.

Vrijstellingbewijs schipper rondvaartboot Amsterdamse grachtentype

Her vrijstellingsbewijs schipper rondvaartboot blijft wel bestaan. Dit is in feite een bijzonder vaarbewijs waarvoor de opleiding specifiek is gericht op de traditionele Amsterdamse rondvaart. De opleiding bevat wel een behoorlijk stuk praktijkoefening. Nu kan het vrijstellingsbewijs alleen gebruikt worden op de ouderwetse gesloten rondvaartboten van het Amsterdamse grachtentype, maar in de nieuwe regeling wordt dat uitgebreid naar open boten en naar andere vaargebieden in Nederland.

Conclusie

Na van kracht worden van de nieuwe Europese Richtlijn 2017/2397 vervalt de vrijstelling voor kleine open boten die bekend staat als het Giethoorn arrest. Wie in Amsterdam met meer dan 12 passagiers wil varen, moet examen doen en praktijkervaring opdoen. De keuze is dan tussen een gewoon groot vaarbewijs en een specifiek voor de rondvaart bedoeld vrijstellingsbewijs schipper rondvaart. Meer informatie over beide opleidingen vindt u op de website van Edumar: https://grootvaarbewijs.nl/

Voor meer vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Joris Klompé, zie:https://scheepsrechtadvocaten.nl/medewerkers/joris-klompe/

8 reacties op “Giethoorn arrest en vaarbewijzen rondvaart Amsterdam”

  1. Sietze L. van der Boom

    Ik vaar op het Paterswoldse meer bij Groningen al schipper op een rondvaartboot NEPTUNUS met een lengte van 17.00 m.
    Het aantal passagiers kan wel oplopen tot 40 / 70 passagiers.
    De vaartijd is normaal gesproken niet langer dan 1.00 uur.
    Wat voor een vaarbewijs is daarvoor verplicht?
    Ik ben zelf in het bezit van Klein Vaarbewijs II en ben tevens Chief Off. 3000GT en Capt. 500GT voor de zeevaart.

    Graag had ik een antwoord op deze vraag.

    1. Beste heer Van der Boom,

      In januari 2022, ik meen vandaag of morgen, vervalt de uitzonderingsregeling die bekend staat als Giethoorn arrest, op basis waarvan op de laagste categorie vaarwater (zone 4), waar geen grotere schepen kunnen komen of te verwachten zijn, op open passagierssschepen kleiner dan 20 meter met een klein vaarbewijs kon worden volstaan, ongeacht het aantal passagiers (art. 7.5 Binnenvaartregeling).

      Tegelijk is de mogelijkheid om met passagiers te varen met het vrijstellingsbewijs schipper rondvaart (art 7.6 Binnevaartregeling) verruimd, zodat die ook buiten Amsterdam geldt. U zult dus tijdens de overgangsperiode (lengte nog niet bekend, maar naar verwachting één jaar) het diploma Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied of de Verklaring praktijkexamen schipper rondvaartboot moeten behalen. Voor beide examens geldt een vaartijd van 180 vaardagen, aan te tonen m.b.v. het SAB dienstboekje. Opleidingen worden door verschillende instanties aangeboden, onder meer Edumar. U kunt natuurlijk ook kiezen voor het groot vaarbewijs, maar daar is wel meer vaartijd voor nodig.

      Helaas gelden zeevaartdiploma’s niet in de binnenvaart.

      Met vriendelijke groet,

      Joris Klompé
      Scheepsrecht Advocaten

      Helaas

  2. Beste heer Klompe,
    Dank voor uw uitwerking. Ik vaar al sinds 2009 met een 10 m lange tuindersvlet met groepen tot max 25 p. door de grachten van Haarlem. Dat is allemaal klasse 4 vaarwater. Het Giethoorn arrest maakte dat tot nu toe altijd mogelijk zonder de groot vaarbewijs verplichting. Ik begrijp uit uw verhaal dat voor klasse 4 vaarwater deze uitzondering voorlopig nog blijft bestaan. Klopt dat ?
    Vriendelijke groet
    Q.Dalhuisen

    1. Geachte heer Dalhuisen,

      U maakt gebruik van de regeling die is opgenomen in art. 7.5 Binnenvaartregeling, op grond waarvan in zone 4 met open rondvaartboten tot 20 meter met een klein vaarbewijs mag worden gevaren (‘Giethoornarrest’). Als gevolg van Europese Richtlijn 2017/2397 (Erkenning beroepskwalificaties binnenvaart) komt deze regeling te vervallen en dient u dus ofwel een groot vaarbewijs ofwel een vrijstellingsbewijs schipper rondvaart te halen (art. 7.6 Binnenvaartregeling). De Richtlijn is op 16 januari 2018 in werking getreden en had op 17 januari 2022 in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd moeten zijn. Voor zover ik kan zien is dat nog niet gebeurd, maar ik raad u aan u op de nieuwe situatie voor te bereiden.

      Met vriendelijke groet,

      Joris Klompé

  3. Inmiddels is duidelijk dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat er niet in is geslaagd voor tijdige implementatie van Richtlijn 2017/2397 te zorgen. Er is een noodregeling in de maak, waarin naar het zich laat aanzien een extra overgangstermijn van twee jaar wordt gegeven. Welke voorwaarden er in de overgangsperiode worden verbonden aan het varen met meer dan 12 passagiers met een klein vaarbewijs, is nog onduidelijk.
    Wordt vervolgd!

    1. Marcel Buisman

      Heer Klompe,
      U zegt in uw verhaal dat de Amstel zone 3 vaarwater is, echter dat is nergens terug te vinden.
      Volgens mij dus zone 4 vaarwater.

  4. Robert Jan Everts

    Geachte heer Klompé,
    Is er al meer bekend hoe lang het Giethoorn arrest nog van kracht blijft?
    Dit is voor mij van belang i.v.m. het behalen van diploma’s en de scholing daarvoor.
    Alvast dank,

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *