Victor Vandersmissen

Mijn naam is Victor Vandersmissen en in 2019 ben ik begonnen als advocaat bij Scheepsrecht Advocaten in Loosdrecht. Ik help bedrijven en particulieren, bijvoorbeeld bij vragen over het niet nakomen van gemaakte afspraken en aansprakelijkheid. Of bij verborgen gebreken bij de aankoop van boten en schepen.

In de genen

Dat mijn werk over watersport gaat is geen verrassing. Ik ben praktisch opgegroeid op ‘Pride of the Fleet’, de zeilboot van mijn ouders, en het onderwerp werd mij door hen met de paplepel ingegoten. Mijn vader schreef regelmatig boeken en artikelen over alles wat met varen en de zee te maken had. Het enthousiasme is overgeslagen van vader op zoon. Op mijn zestiende raakte ik zelfs onverhoopt verwikkeld in een maritieme rechtszaak.

Nadat ik een jaar zonder veel succes scheepsbouw had gestudeerd in Delft begon ik in 2009 aan mijn studie rechten. Toen het studiejaar net was begonnen overleed onverwacht mijn vader. Omdat ik daardoor twee colleges miste, pakte mijn onderwijsinstelling mij een tentamenmogelijkheid af. Samen met de beste vriend van mijn vader, die advocaat was, heb ik vervolgens gestreden voor een extra tentamen. We wonnen. Vanaf dat moment wilde ik advocaat worden.

Ook in de rest van mijn studietijd ontmoette ik het recht regelmatig in de praktijk. Nu maakte ik in de rechtszaal het leven zuur van malafide huisjesmelkers.

Tussen wal en schip

Eigenlijk stond ik altijd met één been aan wal en met het andere in zee. Als student in Leiden woonde ik zelfs een paar maanden op ‘Pride of the Fleet’, die inmiddels van mij was. Het leverde me tijdens mijn hele studietijd de titel “Zeiljongen” op. Toen in december de ijspegels aan mijn boot hingen, besloot ik een echte kamer te zoeken. Via een advertentie in het universiteitsblad ‘Mare’ vond ik er een aan de Herengracht.

Victor Vandersmissen 1

Nadat ik een paar jaar had gestudeerd zeilde ik een halfjaar rond de Atlantische Oceaan aan boord van de Wylde Swan. Dat was een onvergetelijke ervaring. Toen ik na die reis weer aan wal ging om in Utrecht mijn studie af te maken, bleek duidelijk dat ik de droom zeeman te worden nog niet kwijt was. Nachtenlang las ik boeken over boten en adviseerde overdag als jurist de rederij van een zeilschip. 

Na mijn afstuderen begon ik aan de restauratie van ‘Pride of the Fleet’ en volgde ik de opleiding tot stuurman aan de Enkhuizer zeevaartschool. Vervolgens kon ik in 2018 aanmonsteren op mijn tweede grote zeilschip, de Clipper Stad Amsterdam.

Van avontuur naar advocatuur

Het vak van zeeman bleek uiteindelijk niet voor mij weggelegd. In ieder geval de rol van matroos niet. De rest van de bemanning was het trouwens roerend met mij eens. Ik ben kritisch en ik kan slecht tegen gezag. Zoals iemand ooit over mij schreef: “Victor Vandersmissen is mogelijk geschikt voor de top maar ongeschikt om daar te komen.” 

Het mogen dan waardeloze eigenschappen voor een zeeman zijn, het zijn uitstekende eigenschappen voor een advocaat en samen leveren ze vaak creatieve oplossingen op. 

Op dezelfde golflengte

In het voorjaar van 2020 ging ‘Pride of the Fleet’ weer te water. Daarop zeil ik graag in mijn vrije tijd op het Wad en de Noordzee. Mijn ervaringen op grote schepen hebben me geleerd dat aan wal werken en op zee met mijn eigen boot spelen voor mij de ideale combinatie is.

Door diezelfde ervaringen zit ik met watersporters en watersportondernemers op dezelfde golflengte. U kunt mij altijd bellen met een probleem en de oplossing hoeft helemaal niet veel te kosten. Sterker nog: het eerste gesprek is altijd gratis.

Stel uw juridische vragen aan Victor Vandersmissen

Bel of WhatsApp op 06 – 83 26 04 11

Of stuur een e-mail naar vv@scheepsrechtadvocaten.nl

Verbonden sinds

2019

Opleiding

Universiteit Leiden

Universiteit Utrecht

Contact

vv@scheepsrechtadvocaten.nl

06 83 26 04 11

Linkedin

Website Orde van Advocaten

Publicaties